Islamic Widget

Latest Update

09 December 2013

2013~Speechless Life

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana masih diberi kesempatan untuk terus bernafas di muka bumi ini....

Di kesempatan ini, masih belum terlambat untuk saya mengucapkan Salam Maal Hijrah 1435H kepada seluruh umat islam di dunia ini....(Macam ada yang baca blog saya ni...hehe) Semoga kita berada di dalam keadaan yang baik-baik sahaja dan di bawah rahmat keberkatanNya.

*macam opening and ending of the year saja saya upload my blog kan...hehehe

Frankly, 1434H merupakan tahun yang tak akan pernah saya lupakan. Terlalu banyak suka dan duka yang berlaku. 

Tahun 1434H, Alhamdulillah akhirnya, diserap sebagai pekerja tetap dekat company JJM(bukan nama sebenar)...

Bermula dari awal tahun, melalui rutin yang amat padat, sibuk dan memenatkan. Bekerja pagi petang siang malam. Cuti entah kemana.everyday is a working day...Berada dalam company yang sedang giat membangunkan infrastruktur ditambah lagi dengan pekerja yang limited...Sangat lah mengerah tenaga yang amat sangat...Outstation week by week... sampai officemate pun rindu sebab jarang di office...hehehe

Kisah saya bermula pada bulan April... Apabila laptop saya(My Snow White) dicuri oleh orang yang tidak bertanggungjawab sewaktu saya dan Ms. T(bukan nama sebenar) sedang menjamu selera di sebuah restoran Thai di Putatan. Tapi, orang yang curi tu mesti menyesal.., hanya Tuan Snow White saja yang tahu macam mana nak buka laptop tu. Entah-entah laptop saya dah selamat masuk sungai rasanya.... huhuhu... Everything gone... kerja-kerja semua tiada backup... gambar...hurmmm GONE....

End of May, I was admitted to Hospital for about 5 weeks. Tempat yang paling saya tak suka, yang paling saya tak ingin nak pergi. AKhirnya, di situlah saya terdampar selama 5 minggu. I was diagnosed as CKD end stage failure. STAGE 5. This is not joking. A 25 years old girl like me has lost one of kenikmatan yang Dia berikan... iaitu KESIHATAN... Yes, I was lost it...

I was feeling nothing weird towards myself. However due to the lost of too much hemoglobin, at that time hemoglobin left inside my body 2.6 OUT OF normal 13 for women. Then, I was admitted at Hospital and after going through too MUCH procedure of testing and everything. At last, doctor comes to conclusion that I was at the end stage of my disease.

Jujur, bukan mudah untuk saya menerima kenyataan. Namun, hati ini sering memujuk diri sendiri agar menerima ketentuan ilahi. "Tidak akan Allah menduga hambaNya dengan dugaan yang tak mampu dihadapi...." Saya percaya, terselit 1001 hikmah dan rahmat di atas segala yang berlaku...

Allah telah titipkan kesedaran yang sewajarnya kepada diri ini agar tidak terus lalai dan leka daripada mengingatiNya. Saya yakin dan sedar... Perancangan Allah adalah sebaik-baik perancangan...
Alhamdulillah, saya bersyukur kerana terpilih untuk menerima ujian daripadaNya...

Berat mata memandang, Berat lagi bahu memikul.. Sekarang saya benar-benar merasainya... dan sejujurnya, saya masih belum kuat untuk hadapi semua ini... It is not easy facing the doctor, listened to your health result..and it worst... Jauh di sudut hati saya...tertanya-tanya.. Am i next? Is the time for me keep reducing? Rapuh... Hati saya rapuh...At this moment, i keep thinking about myself... keep praying the best for me...

Namun, terdapat kekesalan yang terbit jauh di sudut hati ini bila mendengar orang membuat pelbagai spekulasi berkenaan saya... i was so surprised... people who never knew me talked about myself... ridiculous... At that time, saya sangat kesian dengan my family... Semoga diberi ketabahan kepada aku dan keluargaku dalam menangani orang-orang sebegini...

Terlalu banyak dugaan yang menimpa keluarga aku tahun ini.. Semoga kami diberi kekuatan untuk menempuhi segalanya.... diberi kesempatan untuk memperbaiki kekurangan diri...

I think I can count on my life... Let me do all out for my self, spent time wisely... May this new year brings a lot of happiness to myself...

I believe in Allah, and I give myself towards him...Allahuakhbar...

Kita tutup kesedihan kita tahun ini... Lets spend the rest of our life doing good things..


Chowww....

Wassalam...