Islamic Widget

Latest Update

09 January 2012

Review~ombak rindu~


 Assalamualaikum...=)
Weehuu...
Kali ini aku nak review sikit pasal citer OMBAK RINDU ni... hehehe...

Novel Ombak Rindu(Ihsan Pokcik Google!)
Seingat aku... Aku baca novel Ombak Rindu ni tahun 2004. Masa tu aku Form 4 & novel ni aku pinjam from one of my bestfriend Rina. Honestly, novel ni one of My Favourite Novel masa tu... Dengan watak Izzah pempuan yang Naif sangat dijual pakcik die kat club pastu Hariz beli die... typical citer malay... lepas tu Hariz suka kat Izzah... But sampai satu masa dia tau dia ni anak angkat datuk sufiah jer... Konflik dengan keluarga kandung dia pulak... pastu dengan adik dia@ anak sebenar Datuk sufiah yang ppuan(dah lupa nama)... tak lupa juga Kat Mila... perempuan yang sangat sayang kat Hariz ni... Sampai ending cerita ni kire best la sebab Hariz akhirnya bersama dengan Izzah...

sekuel cerita ombak rindu(ihsan nenek google)
Gambar kat atas ni lak novel sekuel Ombak Rindu... 2 novel selepas Ombak Rindu ni aku ada.. tapi biasa la.. Bila cerita dah terlalu panjang..meleret... aku rasa macam bosan lak baca 2 citer selepas ombak rindu..hehe tapi kira OK la.... Kite bagi Good Job jugaklah kat Penulis Fauziah Ashari ni...=) Idea die ni memang Best!!!
 

Ok gambar ni pulak Poster Filem Ombak Rindu yang ditayangkan awal Disember tahun lepas... rasanya berita pasal Novel Ombak Rindu akan difilemkan ni dah lama dengar since awal tahun lepas lagi... Since sorang kawan aku ni setia menunggu keluar citer ni dari awal tahun lagi...=) 

Oklah...
v SEBELUM
My 1st expectation SEBELUM tengok filem ni adalah;
  • *    citer ni akan jadi box office... dan
  • *    aku akan menangis tengok cerita ni since aktor dan aktress yang dipilih Awesome!!! Aaron Aziz, Maya Karin, Lisa Surihani dan Bront Palarae... Superb!!!
  • *    Dandan lagi Aaron Aziz hensem dan sesuai untuk watak Hariz... hahahahaha


TAPI, since aku dah balik kampung... aku just niat nak tengok filem ni kat You Tube tak pun beli dvd once release...
Tapi nasib memang nak aku tengok cerita ni kat panggung kot.. AKu g tengok dengan akak aku kat 1Borneo 1st week citer ni keluar... Fuh!!! Serious rasa best sangat dapat tengok citer ni... Rasa macam nak lompat-lompat tapi dalam hati jer la.. hahaha..ok FOCUS!!!! tengok.... 

SELEPAS.....

Ok! Selepas tengok Filem Ombak Rindu...
*    Keluar-keluar jak rasa macam kosong... hahahaha
*    Muka Senyum memanjang(terngiang-ngiang muka Aaron Aziz)...BUKAN sebab puas hati.. Hehehe
*    Muka kering jer..Tak basah dengan Air mAta...
*    Overall aku bagi 3/5 bintang jer... Sebab... Sebab... Sebab kenapa tidak 5 bintang...
SEBAB...
*    Bagi aku cerita ni tidak sesuai untuk difilemkan..
*    Cerita ni start-start jek, dah lari dari cerita novel.. dengan persekitaran Izzah... rasa macam tak best... 
*    LEpas tu pulak, Cerita ni plot dia sangat cepat....
v Dari starting yang terlalu cepat... dari izzah kat kampung, g club, Hariz beli, hantar g rumah dia kat tepi laut tu... pastu kawen kat thailand....
v Kemudian cerita ni berkembang dengan konflik bila Mila @Lisa Surihani balik dari oversea... dia tetap nak kawen dengan Hariz.  Masa ni lah, izzah start keje dekat syarikat Sufiah Cemerlang... Lepas tu nak tak nak Hariz terpaksa kawen dengan Mila...
v Klimaks die pulak, bila izzah dan Mila ternampak Hariz dok peluk member pompuan dia kat office... then yang sweetnye Hariz g kejar Izzah... Tapi Malang tak berbau Hariz eksiden. Kat sana dah start la penderitaan izzah... tapi rasa tak thrill sangat...
v Ending die pulak.... Mila leh pulak having a nice conversation ngan Izzah untuk lepaskan Hariz kat Izzah... Kire Happy Ending la jugak citer ni.
TAPI  aku ada Reason yang baik untuk tengok citer ni berkali-kali... Sebab...Sebab....
*    Hero dia Aaron Aziz + Heroin dia Maya Karin.. Superb!!!
*    Scene filem ni serious best... Siapa tahu tempat tu kat mane?? Nak pegi sana bole???=) Tempat die berbukit... sangat hijau... rasa macam aman giler kat sane!!! Pastu scene batu-batu kat tepi pantai ti sweet dowh... Pastu scene last sekali.. izzah kat atas kapal layar dengan Hariz.. OMG!! So sweet... hehehe

TAPI tu ar.. Aku tak taula sama ada aku ni hati batu, hati kering, takde perasaan, or ape coz aku rase Novel die lagi superb rather than Filem... Rasa cam sayang sangatla die difilemkan.. if didramakan sure I am the great follower to this drama... hehehe So sesiapa yang nangis tengok cerita ni... Aku senyum jerla.. hehehe sebab aku tak rasa nak nangis pown... Paling-paling pown part aku sedih sikit part selepas Hariz eksiden.. tapi tu pown kejap jer... hehe
TAPI usaha pengarah ni nak memfilemkan novel ni satu usaha yang baik.

I’m waiting for AWAK SUKA SAYA TAK by Melur Jelita to be filmed....=)


3 comments:

JoJo said...
This comment has been removed by the author.
JoJo said...

Ja, ingat tak sy pun ada pinjam novel ini masa kita form 4, sebaik sj mula baca x puas hati kalo x habiskan novel tu. Patutlah sy rasa mcm pnah baca ja crita ombak rindu tu...huhu

♥ JaJaHuT ♥ said...

haha ingat jo=)... 1st malay novel ko baca kan... hahahaha=)... difilemkan..tapi rasanya kurang ckit la... heee... search utube..tgklah jo hahahaha